III. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi, 15-19 Ekim 2017 tarihlerinde Acapulco Otel, Girne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılmıştır.
III. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi, 15-19 Ekim 2017 tarihlerinde Acapulco Otel, Girne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılmıştır. Kongreye 14 farklı ülkeden yaklaşık 150 nin üzerinde Araştırıcı, Akademisyen, Bilim Adamı, Tohum Üreticisi Kuruluşların temsilcileri katılım sağlamıştır.
Kongreye, KKTC Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı, BÜGEM Genel Müdürü, TÜRKTOB ve BİSAB Yönetim Kurulu Başkanları da katılmışlardır.
Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Yalçın KAYA açılış konuşmasıyla başlamıştır, tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür eden KAYA, Islahın verim artışındaki öneminden de bahsederek tüm katılımcılara Hoşgeldiniz diyerek iyi vakit geçirmeleri temennisinde bulundu,
BİSAB Yön. Kurulu Başkanı Dr. Vehbi ESER ise açılış konuşmasında; Siyasetin Bilimin içine girmesinin çok yanlış olduğunu belirterek Rum kesiminin Kongrenin KKTC de yapılmasına tepkisine değinerek bunun katılımcı sayısının azlığına ve bazı iptallerin yaşanmasına neden olduğuna değindi.
Dr. ESER; ıslah ve AR-GE nin önemine değinerek, İlimin bilime, bilimin teknolojiye, teknolojinin de insanlığın beslenmesinde çok önemli olduğunu sağlıklı gıda ile beslenmede ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen çeşitlerin önemi çok büyüktür. Islahçı, araştırıcı, bilim adamlarının birlikte ele le vererek çalışmasının elde edilen bilimin ıslahçılar arasında paylaşılmasının dünyadaki açlık problemlerinin giderilmesinde önemli olduğundan söz ederek bu konuda ıslah yapmanın verim artışı sağlamada olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
Islahçıların, AR-GE yapanların temel hedeflerinin başında açlığın önüne geçmek olmasının gerektiği, Türk Bitki ıslahçılarının da gücünü tüm dünya ülkeleri ıslahçıları ile birleştirerek, teknoloji geliştirmek ve dünyadaki açlığı ortadan kaldırmak için her geçen gün gücümüzü çok fazla artırmamız gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyetinin destekleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ev sahipliğinde yapılan Kongreye destek sağlayan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara ve bizzat toplantıya katılım sağlayan tüm ülke temsilcilerine sonsuz teşekkürlerimizi bildirirken, BİSAB olarak; açlığın önüne geçmede birlikte hep beraber çalışmanın bilgileri paylaşmanın çok önemli olduğunu belirtti.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil YILMAZ’ da açılış konuşmasında Türkiye’nin geniş tarımsal arazi varlığı ve iklim çeşitliliği ile Dünyada önemli tarımsal üretim yapan bir ülkedir. Islahçıların ülkemiz tohumculuğuna olan katkısı geçmişten günümüze verim artışında özellikle buğday ve mısırda çok büyük olmuştur. Ülkemizdeki ıslah çalışmalarının geçmişine değinerek, Kamu ağırlıklı olan ıslah yapısı özel sektöre açılmış ve serbest piyasa ekonomisi ile ülkemizde tohumculuk belirli bir ivme kazanmıştır. Tohum üreticisi kuruluşların sayısı 2016 yılı itibari ile 800 ün üzerinde ve üretilen sertifikalı tohumluk bir milyon ton olmuştur. Ülkemizde AR-GE nin önemi artmış, yasal düzenlemeler yapılmış, Desteklemelerin tohumculuğumuzun gelişmesine katkısı büyük olmuştur. AR- GE çalışmalarına bütçeden ayrılan % 1 payın yeterli olmadığını bu oranın en az % 2 ye çıkmasının gerektiğini vurguladı. Gıda güvenliğinin sağlanması için verim ve kalite artışı yönündeki çalışmaların hastalık ve zararlılara dayanıklı yeni çeşit geliştirme açısından da önemli olduğu vurgulanmıştır.
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar ise açılış konuşmasında Dünyada tarımın önemin vurgulayarak, Tarımın stratejik derecede önemli olduğunu ve Türkiye’de Tarımın gelişmesi için Bakanlıkça çeşitli tedbirlerin alındığını vurguladı. 5 Milyon ha. alanın % 28 i tarım amaçlı kullanıldığını tarım alanlarında ve sulama suyunda azalmaların olduğuna değindi. Dünya’da 39 ülkede gıda sorununun bulunduğunu, 82 ülkede ise su ile ilgili problemler bulunmaktadır. Yakın gelecekte gıda ve suyun öneminin daha da artacaktır. Dünya nüfusunun büyük bir bölümü açlıkla karşı karşıya iken, bir bölümü de obezite ile mücadele etmektedir. Her yıl 1.4 milyon ton gıda israf edilmektedir. Dünya nüfus artışını beslemek için tarımsal üretimi % 60 dan daha fazla artırmamız lazımdır. Dünyada 62 kişinin servetinin 3,6 Milyar insanın servetinden fazladır, adaletsizlik ve israf büyük boyutlardadır. Türkiye son 14 yılın 11 inde pozitif olarak büyüme göstermiştir. Tarımda da önemli gelişmeler olmuştur, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın verdiği ekolojik farklılıklar ve genç dinamik nüfusumuzla tarımdaki verimliliğimiz daha da ilerilere gidilecektir. Tarımsal alanlarımızda % 8 lik bir azalma olurken son 15 yılda Bitkisel üretimde verimlilikte %18 lik bir artış olmuştur. Birim alandan elde edilen artışa ıslah sonucu elde edilen yeni çeşitlerin tescil edilerek tohumlarının çoğaltılıp üretime aktarılması, sulama ve gübre etkili olmuştur. 2023 hedefinin 150 milyar ABD doları tarımsal hasıla ve 40 milyar dolar ihracattır. Nobel ödülünü ise bitki ıslahçılarına vermenin gerektiğini belirtmiştir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali DEVECİ ise bu kongrenin Kıbrıs’ta düzenlendiği için teşekkürlerini belirtirken, Tarım Bakanını tüm katılımcılara selamını iletti. Bitki ıslahının önemini vurgulayan DEVECİ Kıbrıs için en büyük problem kuraklıktır. Tarım yapmak önemli ancak çok daha iyi yapmak çok daha önemlidir. Tohum önemlidir ancak sertifikalı çeşitlerin tohumunu kullanmak çok daha önemlidir. Yetersiz beslenmenin ülkeler olan maliyetinin yüksektir. Bazı kesimlerin bu Kongrenin KKTC’de yapılmaması yönündeki gayretlerini belirtirken Bilimin milliyetinin olmadığını belirtti ve Tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür etti ve ülkelerinde ağırlamaktan son derece memnun olduğunu söyledi
Kongre açılış oturumunun ardından ekteki programa göre 2 ayrı salonda devam etmiştir.
Davetli konuşmacıların tebliğleri ve oturumlarda sunulan tebliğler büyük ilgi ile izlenmiştir. Kongre 3. Günün sonunda BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi ESER kapanış konuşmasında Kongrenin amacına ulaştığını Bilimsel düzeyinin yüksek olduğuna değinerek Kongreye katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek, bir sonraki Kongrede buluşma dileklerini belirtti. Ayrıca Kongre Organizasyon Komitesi Başkanına, kongreye katkı sağlayan tüm kişi kuruluşlara, Tarım Bakanlığına ve ev sahibi KKTC yetkililerine, Organizasyon ve düzenleme kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkürleri belirti. Katılımcıların yüzlerindeki gülümsemenin Kongrenin amacına ulaştığının önemli bir ifadesi olduğunu belirterek tüm katılımcıların sağ salim evlerine, ülkelerine dönmelerini belirterek herkese iyi yolculuklar diledi.
3 gün 2 ayrı salonda devam eden Bilimsel Kongrenin 4. Günün de katılımcılar, Girne, Lefkoşa ve Gazi Mağusa şehirlerini gezerek yorgunluklarını giderdiler.
3rd International Plant Breeding Congress_1