
Bitki Islahçıları Günü Kutlandı
12.05.2025

Açılış konuşmalarına, Ankara üniversitesi, Ziraat fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR kuruluşundan bu güne 92 yıl geçen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Türkiye’de kurulan ilk ziraat fakültesi olduğunu ve Türk tarımının modernleşmesinde ve ülkemizdeki birçok ziraat fakültesinin kurulmasında rol oynadığını belirtmiş, bitki ıslahının önemine değinmiş, bitki ıslahının sadece çeşit geliştirmekten ibaret olmadığını, insanlık tarihinin en kadim uğraşlarından biri olduğunu ve değişen çevre ve iklim şartlarına uygun tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesinde vazgeçilmez olduğunu, tarımın geleceğini şekillendiren, gıda güvenliğini teminat altına alan, biyolojik çeşitliliği koruyan, stratejik bir bilim olduğunu belirtmiştir.
Daha sonra Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü, Sayın Ahmet DALLI davetlilere hitaben Tohumun ve tohumluk üretiminin önemine değindiği konuşmasında, kalite yanında, iklim ve çevreden kaynaklanan olumsuzlukların azaltılmasında Tohum, fide, fidan ve tüm bitkisel çoğaltım materyallerinin önemine değindiği konuşmasını, bitki Islahına emek veren tüm bilim insanı ve araştırmacıların Bitki Islahçıları Günü’nü kutlayarak sözlerini tamamladı.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) başkanı Yıldıray GENÇER, bitki ıslahının önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında tüm bitki ıslahçılarının gününü kutlayarak devam etti, Tarımsal üretimin dolayısıyla tohumluk üretiminin temelinin Islah ve AR_Ge olduğunu belirttiği konuşmasında Türk tohumculuğunun son yıllarda önemli gelişmeler sağladığını ve bunun sonucu olarak yaklaşık 121 ülkeye ihracat yapan bir ülke ve ihracatının ithalatı karşılama oranı olarak düşünüldüğünde net ihracatçı konumuna geldiğini ve durumun alkışı hak ettiğini, bu başarıda en önemli katkının bitki ıslahçılarına ait olduğunu, bitki ıslahı ve AR_GE çalışmalarının ülkemizin yakaladığı bu başarıyı sürdürebilmesi için zorunlu olduğunu belirtti. 70 milyar dolarlık dünya tohumluk ticaretinde ülkemizin 1,5 milyar dolarlık hacim ile yaklaşık 10. Sırada olduğunu, amacımızın ilk beş sırada kendimize yer bulmak olduğunu bu hedefi sağlamak için bitki ıslahı çalışmaları ve yeni çeşitlerin geliştirilmesi ile sağlanacağını belirtti. Değişen iklim ve çevre şartlarına dayanıklı yeni çeşitlerin önem kazanacağını belirttiği konuşmasına, ISF (İnternational Seed Federation) tarafından organize edilen Dünya Tohumculuk Kongresi’nin Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ve Türkiye Tohum Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) girişimleri ile 19-21 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da 100’den fazla ülke ve yaklaşık 2000 katılımcı ile gerçekleştirilmesinin sağlandığını belirterek sözlerini tamamladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı, Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanı Dr. Ali PEKSÜSLÜ Islah ve Islahçıların önemine değindiği konuşmasında tüm Bitki ıslahçılarının ve araştırmacılarının Bitki Islahçılar Günü’nü kutlayarak sözlerini sonlandırdı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nü (TAGEM) temsilen katılım sağlayan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin ÇAKAL’ın konuşmasında; İnsanlığın geleceği gıdaya, gıdanın geleceği tarıma, tarımın geleceğinin de AR-GE ve ıslah çalışmalarına başlı olduğunu belirterek sözlerine başladı. Son dönemde dünyada yaşanan, pandemi ve savaşların sonucu olarak tam bağımsızlığın yerli ve milli tohumluk ve tarımsal üretimle mümkün olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ülkemizin önemli bir gen merkezi olduğunu belirttiği konuşmasında, Özellikle buğday türünün ülkemizdeki önemine ve Buğday türüne ait Islah çalışmaları yapan araştırmacılara önemli görevler düştüğünü belirtti. Dünya ve Ülkemizdeki Islah ve Tarımsal Araştırmalara, TAGEM olarak önemli katkılar sağlandığını ve tarımsal araştırma denildiğinde köklü geçmişi ile akla ilk gelen kuruluşun TAGEM olduğunu belirtti. Ülkemizdeki Islah çalışlarının 100.yılı olduğuna vurgu yapan Dr. Şerafettin ÇAKAL, TAGEM olarak bitki ve hayvan gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi yanı ıslah edilmesinde önemli bir görev üstlendiğini ve TAGEM olarak hem tarla bitkileri türlerine ait bin çeşitten daha fazla hem de bahçe bitkileri türlerine ait bin çeşitten daha fazla çeşit geliştirilerek ülkemiz tarımına ve insanımızın beslenmesine önemli katkılar sağlandığını belirtti. Islah çalışmalarına emek veren araştırmacılar, akademisyenler ve çalışanların Bitki Islahçılar Günü’nü kutlayarak sözlerini tamamladı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nü (TİGEM) temsilen Genel Müdür Dr. Hasan GEZGİNÇ, tohumun önemine değinerek başladığı konuşmasında, tohumun aynı zamanda bir milli güvenlik meselesi olduğunu, gelecekte hayvansal ve bitkisel üretimin ve kendine yetebilen bir ülke olmanın son derece önem kazanacağını vurguladı. Bitki ıslahçılarının altın çocuklar olarak tanımlandığını, 121 ülkeye tohumluk ihracatının sağlandığını, tarımsal üretim olarak dünyada 7. sırada, Avrupa’da ilk sırada olduğumuzu bildirdi. TİGEM olarak ülkemizin kuruluşunda önemli görevler verildiğini, en önemli görevlerinin ise savaş sırasında ordumuzun, barış sırasında ise ülkemizin iaşesinin sağlamak olduğunu belirtti. TİGEM'in bu görevlerinin yanında, tohumluk üretiminin de önemli bir yer aldığını ve 17 farklı işletmede toplam 3,6 milyon dekar arazide üretimlerini gerçekleştirdiklerini, ülkemizin en önemli tarımsal ürünü olan buğday ve tohumluk buğday üretiminde TİGEM’in önemli bir konuma sahip olduğunu ve olağanüstü şartlar oluşması durumunda TİGEM olarak ülkenin ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduklarını, tohumluğun ise özellikle stratejik açıdan önemine değindiği konuşmasına Bitki Islahçıları Günü’nü kutlayarak son verdi.
Açılış konuşmalarından sonra Cumhuriyetimizin ilanından bu yana Bitki Islahında yapılan gelişmeler konulu hazırlanan kısa bir video izlenilmiştir. «Yeni Teknolojilerin Bitki Islahında Kullanılması” konulu panele TAGEM Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Mehmet İbrahim YILMAZ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Güray AKDOĞAN ve Özel Sektörü temsilen Manier Tohumculuktan Dr. İbrahim MANCAK katılım sağlamış ve Paneli Ankara Üniversiesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gölge SARIKAMIŞ yönetmiştir.
Etkinlikler kapsamında; BİSAB kurucu ve onursal başkanı adına her yıl "Dr. Vehbi ESER Makale Yarışması" düzenlenmektedir. Bu yıl makale konusu olarak etkinliklerin ana teması olan «Yeni Teknolojilerin Bitki Islahında Kullanılması” konusu makale yarışmasının da konusu olarak belirlenmiştir. Ziraat Fakültelerinin son sınıf öğrencilerinin katılabildiği makale yarışmasında, öğrencilerin yazdıkları makalaler yazarları gizli tutularak, gönüllü bilimsel komiteler tarafından değerlendrilerek, ödüle layık görülen makalelerin yazrı olan öğrencilere teşvik amacıyla çeşitli ödüller veriilmektedir.. "Dr. Vehbi ESER Makale Yarışması"nda bu yıl yazdığı makale ile; birincilik ödülünü Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi, Genetik Mühendisliği bölümünden Hilal ÖZDEMİR kazanmıştır. Ödülünü TÜRKTOB başkanı Hacı Ömer GÜLER takdim etmiştir.
"Dr. Vehbi ESER Makale Yarışması" nda yazdığı makale ile; İkincilik ödülünü Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Mehmet Sami BÖLEK tarafından yazılan makale kazanmıştır . Ödülüne BİSAB yönetim Kurrulu Üyesi Mehmte Sinan BERKSAN takdim etmiştir.
"Dr. Vehbi ESER Makale Yarışması"nda yazdığı makale ile; üçüncülük ödülünü Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Peysaj Mimarlığı Bölümünden İlayda GİREM kazanmıştır. Ödülünü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim görevlisi ve aynı zamnada BİSAB yönetim kurlu üyesi Prof. Dr. Bülent UZUN takdim etmiştir.
Bitki ıslahı çalışmaları ile ülkemiz ve dünya tarımına yeni biki çeşitlerin kazandırlmasında önemli katkılarda bulunan, uzun yıllar bilgi, tecrübe ve emeğini esirgememyen, ülkemizin değerli ıslahçılarına etkinlikler kapsamında çalışmalarının bir nişanesi olarak ödüller verilmektedir.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde uzun yıllar araştırmacı ve yönetici olarak görev yapan Dr. Sabri ÇAKIR'a bitki Islahına geçen emeklerinin bir nişanesi olarak plaketini TÜRKTOB yönetim kurulu başkanı Hacı Ömer GÜLER takdim etti.
Isparta, Eğirdir, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde meyve ıslahı ve özellikle kiraz çeşit geliştirmesine verdiği katkıları nedeniyle Dr. İsmail DEMİRTAŞ'a bitki Islahına geçen emeklerinin bir nişanesi olarak plaketini TAGEM Bahçe Bitkileri Dairesi başkanı Doç Dr. Davut KELEŞ takdim etti.
Tarkya Tarımsal Araştırma Enstüsü Müdürlüğü'nde Islah çalışmalrına ve özellikle Ayçiçeği çeşit geliştirme çalışmalarına sağladığı katkılardan dolayı, Dr. Göksel EVCİ’ye bitki Islahına geçen emeklerinin bir nişanesi olarak plaketini BİSAB yönetim kurulu başkanı Selami YAZAR takdim etti.
Bitki Islahçıları Günü kutlamaları kapsamında yapılan etkinliklerden birisi de, her yıl etkinliğin yapıldığı üniversitenin bulunduğu şehrin, civar illerindeki Ziraat Fakültelerinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Tarımsal Biyoteknoloji ve Bitki Koruma bölümlerinin bölüm birincileri öğrencilerinin, bölüm akademisyenleri nezaretinde davet edilerek Bitki Islahını sevdirmek ve farkındalık yaratmak amacı ile ödüller verilmesidir. Bu yıl Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle birlikte, Bolu Abant İzzet Baysal, Eskişehir Osmangazi, Yozgat Bozok, Kırşehir Ahi Evran ve Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakülteleri davet edilmiştir. Bölüm birincisi öğrencilere ve kendilerine nezaret eden akademisyenler ödüller takdim edilmiştir.