BİSAB'dan Bakanlık Kuruluşlarına Ziyaret!
Bitki Islahçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr.Seydi Ahmet BAĞCI ve Genel Sekreter Mustafa AKIN 8-9 Kasım 2012 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ve ilgili bazı Genel Müdürlükleri ziyaret etti.
8 Kasım 2012 tarihinde Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette Genel Müdür Mevlüt GÜMÜŞ, Genel Müdür Yardımcısı Dr.Talat ŞENTÜRK ve Tohumculuk Dairesi Başkanı Metin KAYCIOĞLU ile yapılan görüşmelerde gerek Alt Birliğimizin kendi kurumsal çalışmaları gerekse üyelerimizin yaptığı çalışmalar özetlenmiş ve Alt Birliğimiz ile BÜGEM arasında bugüne kadar iş birliği içinde yapılan çalışmalar için teşekkür edilerek bu işbirliğinin bundan sonra da sürdürüleceği ifade edilmiştir.
Daha sonra Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette Genel Müdür Doç.Dr. Masum BURAK ve Tarla Bitkileri Araştırmaları Dairesi Başkanı Dr.İsa ÖZKAN ve İdari İşler ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Dr.Cengizhan MIZRAK ile araştırma ve ıslah ile ilgili konularda istişarelerde bulunulmuştur. Her iki ziyarette de Tohumculuk ve Bitki Islahıyla ilgili üyelerimizin karşılaştığı sorunlar sözlü ve yazılı olarak ifade edilerek Bakanlığımızın bu sorunlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da istenen ilgiyi gösterip çözüm getirmesinden duyulacak memnuniyet ifade edilmiştir.
9 Kasım 2012 tarihinde ise Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ziyaret edilerek Genel Müdür Abdullah KUTLU ve Genel Müdür Yardımcısı Veli ÇELEBİ ve Alt Birliğimiz üyesi olan kuruluşlardan TAREKS Genel Müdürü Burhanettin TOPSAKAL ile yapılan görüşmelerde işbirliği imkanları üzerinde durulmuştur. BÜGEM ve TAGEM Genel Müdürlüklerine yapılan görüşmelerde gerek Alt Birliğimiz Yönetiminde görüşülüp ilgili yerlere aktarılması kararlaştırılan gerekse üyelerimizden zaman zaman bize iletilen aşağıdaki konular sözlü ve yazılı olarak yetkililere iletilmiştir ;
1. Üyeleri hem tarla bitkileri ıslahı hem de sebze ıslahı ile uğraşıp tescil ve üretim izni için başvuru yapmakta olan ancak ; bugüne kadar yalnızca Tarla Bitkileri Tescil Komitesinde temsil ve imza yetkisi olan Bitki Islahçıları Alt Birliği'ne Sebze Tescil Komitesi'nde de temsil ve imza yetkisi verilmesi.
2.Bitki Islahçıları Alt Birliği'ne üye kişi ve kuruluşların kendi AR-GE çalışmaları sonucu ülkemiz içinde geliştirdikleri yerli yeni bitki çeşitleri için ıslahçı desteği verilmesi; geliştirilen bu çeşitlerin tescili ve üretim izinleri için alınacak ücretlerin en az yarı yarıya düşürülmesi ,
3. Bakanlıkça destek sağlanan özel sektör AR-GE projelerine Bitki Islahı ve tohumculukla ilgili diğer konuların da dahil edilerek öncelikle desteklenmesi ve desteklenen proje sayısının arttırılması.
4. Bitki Islahçıları Alt Birliği’ne üye olmaları zorunlu olan Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşlarının kuruluş , kontrol ve denetimlerinde BİSAB’ın da yer alması.
5. Bitki Islahçıları Alt Birliği’nin görev aldığı tescil komitelerinde görüşülen tescil denemelerinin kontrollerinde yer almasının sağlanması.
6. Tohumculuğumuzun son yıllarda yakaladığı hızlı gelişme ivmesine zarar vermemek için tohumculuğun şimdilik pasaport sisteminin dışına çıkarılması ve zaman içerisinde konu ile ilgili olarak milli tohumculuk sektörünün Dünya pazarlarında daha rekabetçi olmasına katkı getirecek sistemlerin sektörün paydaşları olan Birlik ve Alt Birliklerin de katılımıyla geliştirilmesi.
7. Tohumculuğumuzun lokomotifi olan Özel Sektör Araştırma Kuruluşlarının mali , hukuki ve bürokratik sorunlarının tespiti ve çözülmesi ve bu yapıların daha kurumsal ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi için bir yol haritasının belirlenmesi amacıyla BİSAB ve Bakanlığımız ortak koordinasyonunda bir çalışma yapılması .
8. Bitki türlerine göre yapılan çeşit tescil komitelerinde ikinci ürün tabirinin kaldırılarak türlerin olum grupları dikkate alınarak denemeye alınmaları.
9. Özellikle yağlı tohumlar ve yem bitkilerinde Ülkemizde ıslahı yapılan yerli çeşitlerin destekleme oranlarının arttırılması, bu kapsamda sertifikalı tohumluk desteği kapsamında olmayan yem bezelyesi gibi türlerin de değerlendirilmeye alınması.
10. Özel Sektör Araştırma Kuruluşlarının desteklenmesi ile ilgili kanunda belirtilen çalıştırılması gerekli araştırmacı personel sayısının 50’den 5’e düşürülmesi.
11. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası gereği üyelerimizin işletmelerinde çalıştırdıkları geçici işçilerle ilgili mevzuatla ilgili sorunların çözümü için çalışma yapılması.
12. Bitki Islahçıları Alt Birliği'nce düzenlenmekte ve sektörün önemli bir ihtiyacını karşılamakta olan Bitki Islahçı eğitimlerinin daha kurumsal bir yapıda yürütülmesi amacıyla ortak hazırlanacak bir proje kapsamında ulusal ve uluslar arası hizmet verebilecek bir merkez kurulması.
13. Bitki Islahçıları Alt Birliği'ne üye Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşları ile TAGEM’e bağlı Araştırma kuruluşları arasında yürütülecek iş birliği projelerinin artırılarak desteklenmesi,
14. Bakanlığımızca AR-GE projelerine verilen destekler kapsamında BİSAB üyelerince hazırlanan ıslah projelerine öncelik tanınması ve bu desteklerle ilgili komisyonda BİSAB’ın da yer alması.
15. TÜBİTAK tarafından ıslah projelerine verilen destekler içerisine sebze ıslah projelerinin de alınması için Bakanlığımızca girişimlerde bulunulması.