2024 yılı Mali Genel Kurul gerçekleştirildi.

2024 yılı Mali Genel Kurul gerçekleştirildi.

07.09.2024

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) 2024 yılı 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı  07 Eylül 2024 tarihinde saat 10:00’da Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Ehlibeyt Mahallesi, Tekstilciler Caddesi, Libra Kule No:21, Kat: 1 No:1 Balgat - Çankaya/ANKARA adresindeki toplantı salonunda TÜRKTOB ve Alt Birliklerin başkan ve yöneticileri, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri  ve üyelerimizin katılımları ile gerçekleştirildi. 

    Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selami YAZAR konuşmasında Bitki ıslahçılarının önemine değindiği konuşmasında,Bitki Islahının İnsanlık tarihi kadar eski olduğunu ve geçmişten günümüze kadar devam ettiğini gelecekte de devam edeceğini, sürdürülebilir bir tarımın hem sanat hem de bilim olan bitki ıslah çalışmaları ile sağlanabileceğini bildirdi. Değişen çevre koşullarının ve artan gıda ihtiyacını karşılamak için daha kaliteli ve verimli değişen çevre koşullarına dayanıklı çeşitler geliştirilmesi gerektiğini,  Bu çalışmaları yaparken öncelikle ülkemiz insanının beslenmesi ve refahının düşünülmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
    Cumhuriyetin Kurulması ile başlatılan Bitki Islah çalışmalarının 1980 li yıllara kadar devlet tarafından yürütüldüğünü seksenden sonra özel sektör kuruluşlarının da  sektöre dahil olmaya başlaması ile büyük bir ivme kazandığını belirttiği konuşmasında, Son yıllarda yaşanan pandemi ve savaşlarla  sadece üretim yapmanın yeterli olmadığı ve ülkemize ait çeşitlere sahip olmazsak, bir ambargo ve benzeri durumlarda üretimin sürdürülebilirliğinin aksayacağını vurguladı.
    Bitki Islahçısı yetiştirilmesi amacıyla; TÜRKTOB’un  desteği, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü(TAGEM) ile Üniversitelerin işbirliği ile  Bitki Islahı Kurslarını düzenlemenin BİSAB’ın kurulduğu günden itibaren en büyük hedefi olduğunu belirtti.
    Bitki Islahı ile ilgili BİSAB tarafından yayınlanmış kitaplar bulunduğunu ancak türler bazında ıslah çalışmalarına kaynak oluşturacak kitapların hazırlanması için çalışmaların başlatıldığını belirtti. Bitki Bitki Islahı konusunda dünyada yapılan araştırmaların  ve  yazılan makalelerin yayınlanması için Uluslararası  hakemli bir dergiye duyulan ihtiyacın giderilmesi amacıyla Ekinjournal isimli dergi BİSAB koordinasyonunda yayınlandığını bildirdi.
    TÜRKTOB ile işbirliği içinde yapılan çalışmalar neticesinde bu yıl desteklemeler kapsamında AR_Ge faaliyetlerine onmilyon TL destek  paketi ilk defa desteklemeler kapsamında açıklandığını, tüm bunların yanında yapılması gereken çok şey olduğunu, gelinen noktada ülkemizin 100 den fazla ülkeye tohum ihraç ettiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının %138’e ulaştığını, gelinen noktanın ülkemizde bitki ıslah çalışmaları yapan kamu ve özel sektör çalışanlarının emeğinin yansıması olduğunu vurguladı. Öncelikle BİSAB kurucu ve onursal başkanı Dr. Vehbi ESER ve aramızdan ayrılan tüm ıslahçılara Allahtan rahmet dildiği ve Türk milleti adına hepsine şükranlarını sunduğu konuşmasında bu yıl düzenlenecek VII. Uluslararası Tohumculuk Kongresi  ile ülkemizde geliştirilen çeşitler için uluslararası düzeyde yeni pazar imkanlarının oluşacağı bu ve benzeri imkanların sağlanmasının TÜRKTOB’un en büyük hedefleri arasında olduğunu belirtti.
BİSAB tarafından düzenlenen kurslar ve eğitimler ile üyelerinin ülkemiz ve dünyadaki gelişmeler konusunda bilgi sahibi olmaları sağlandığını belirtti ve Genel kurulumuza gelerek verdikleri destekten dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

    Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) başkanı Hacı Ömer GÜLER yaptığı konuşmasında , Günümüz dünyasında küreselleşme yada bilişim çağının bir sonucu olarak tüketim temeli üzerine bir sistem oluştuğunu ve  bunun sonucu olarak adaletsiz bir gıda dağılımı neticesinde her dört insanın birisinin obez olduğunu ve  buna rağmen yine bu her dört insandan birisinin de  açlık ile mücadele etmek zorunda olduğu  ve güçlünün güçsüzü ezdiği bir dünya düzeninin oluştuğunu, salgınlar ve savaşlar gibi  nedenlerle oluşan bu sistemin gelecekte de devam edeceğini tüm bunların yanında iklim değişikliğinin etkilerini iliklerimize kadar hissettiğimiz bir ortam ve yakın bir geleceğin bizleri beklediğini belirtti ve   tüm bu olumsuz şartlar ve açlıkla boğuşan mazlumların umudu olarak Bitki Islahçılarının çalışmalarının önemine değindi. Kaliteli verimli çeşitler geliştirerek dünya ticaretinden aldığı %2 pay ile ülkemizin dünya tohumculuk ticaretinde 11. sırayı aldığı bu başarıda hepimizin emeğinin olduğunu ve teşekkür ettiğini belirtti. Güçlü olduğumuz yönleri ve eksikliklerimizi,  çok çalışmamız gerektiğini ve gıda israfının önlenmesi gerektiğinin bilindiğini, tarımsal üretimle ilgili üretim planlaması mevzuatı ve tohumculukla ilgili mevzuatları çok  önemsediğini dile getirdi. Gıda güvenliğinin güvence altına alınması için gerekli düzenlemeleri yapmak üzere her türlü düzenlemeyi ve finansal desteği sağlamak için çaba gösterildiğini ve bu konuda  elbirliği ile çalışıldığını belirtti. Tüm olumlu  ve olumsuz yönleriyle 140 bin tondan 1.3 milyon ton tohumluk üreten bir sektör haline gelindiğini söyledi. Açıklanan Orta Vadeli programda ortalama büyümenin 2,5 olmasına rağmen tarım sektöründeki büyümenin  3,7 olduğu ancak bu büyümeyi sağlam bir temele oturtmanın hepimizin görevi ve müşterek sorumluluğu olduğunu vurguladı. BİSAB 16. Genel kurulunun hayırlı olması temennisi ile sözlerini tamamladı..

BİSAB Genel Kurulu, faaliyet raporları, Yönetim ve Denetim Kurulu Raporları ile Bilanço- Gelir Tablosunun okunması, tartışılması ve ibra edilmesi ile sona erdi.