11 MAYIS BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ KUTLANDI
11 MAYIS BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ’NDE HEM ÇOSKU HEM HÜZÜN VARDI
Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nün 13.sü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yoğun bir katılımla kutlandı.
Program Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın açılış konuşmaları ile başladı.
BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Yazar konuşmasına vefat eden BİSAB Kurucu Başkanı, TÜRKTOB Başkanı ve bitki ıslahçısı Dr. Vehbi Eser’i anarak başladı.
Yazar, kamuoyunda bitki ıslahı ve ıslahçılarına yönelik yanlış ve olumsuz algılar olduğunu, 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nü bu algıları yıkmak, doğru bilgileri paylaşmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediklerini kaydetti.
- Tohum konusunda milliyetçi olmamız gerekiyor
BİSAB hakkında bilgiler veren Yazar, ‘’Yeni millî çeşitler geliştirmek, bitki ıslahçılarının haklarını korumak, bitki ıslahı alanında uluslararası gelişmeleri takip etmek ve uygulamak, sektörün iş gücü ihtiyacını nicelik ve nitelik açısından karşılamak ve eğitim - yayım çalışmaları yapmak için var gücümüzler çalışıyoruz.’’ dedi.
BİSAB Başkanı Selami Yazar, ‘’Tohum konusunda milliyetçi olmamız gerekiyor. Pandemi dönemi paramız olsa dahi ithalat yapamayacağımız dönemlerin çok yakın olduğunu hatta başladığını gösterdi. Bu topraklarda yetişen tohumların kendi ıslahçılarımız tarafından geliştirilmesi şart. Gıda güvenliğimiz ve güvencemiz için her zamankinden daha çok çalışmak zorundayız. Bu bilinci tüm bitki ıslahçısı adaylarına, ziraat fakültelerinden ve tarım ile ilgili diğer fakültelerde okuyan tüm gençlerimize aşılamak, bitki ıslahını anlatmak ve sevdirmek için buradayız. Bu iş çok emek ve sabır isteyen bir iştir. Usta – çırak ilişkisi çok önemli ve gereklidir. Türkiye’de bitki ıslahı alanında en yetkin ve deneyimli akademisyenlerimiz her zaman olduğu gibi bugün de yanımızdalar, kendilerine teşekkür ediyorum. Günümüzü kutluyorum.’’ ifadelerini kullandı.
- Millî tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına destek verilmeli
Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan da rahmetli Dr. Vehbi Eser’in 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’ne çok önem verdiğini ve tohumculuk sektörüne yaptığı katkıların unutulmaz olduğunu kaydetti.
Akcan, Türk tohumculuk sektörünün pandemi dönemine rağmen stratejik ürünlerin tohumluklarında yeterli üretimi yaptığını, sertifikalı tohum üretimini artırdığını söyledi.
Akcan, ‘’Bizim tüm hassasiyetimiz yerli çeşitlerin, ıslahçı hakları Türkiye’de olan çeşitlerin yine Türk ıslahçılar tarafından geliştirilmesiyle elde edilen millî tohumların üretiminin ve kullanımının artmasıdır. Bunun temeli ise bitki ıslahçısının emeğidir. Islah çalışmaları ciddi maddi kaynak isteyen faaliyetlerdir. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarının, üniversitelerin, özel araştırma kurumlarının ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiği bir alan olan bitki ıslahına daha çok kaynak ayırmalıyız. Tarımsal araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarına ayırdığımız kaynağı artırmalıyız.
Üretilen millî çeşitlerin çiftçimiz ile buluşturulması için devletimizden daha çok destek bekliyoruz. Geliştirilen çeşitler çiftçi ile buluşmazsa sadece tohumculuk sektörü değil, tüm Türkiye kaybeder.’’ dedi.
Akcan, tohum ve tohumculuk sektörüne ilişkin yapılan emperyalist kara propagandaların hepsinin temelsiz ve yanlış olduğunu vurgulayarak, oluşan olumsuz algıların değişmesi için ziraat fakültesi öğrencilerini doğru bilgileri yayma konusunda için en büyük destekçileri olarak gördüklerini belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise tarım, gıda ve tohumculuk sektörlerinin tüm ülkeler için stratejik olduğunu, pandemi döneminde yaşananların bu önemi daha da görünür kıldığını, nüfus artışı nedeniyle gıda üretiminin de 30 yıl içinde %50 artmak zorunda olduğunu belirtti.
Küresel ısınma, kuraklık ve çoraklaşmanın tarımsal üretimi tehdit ettiğini söyleyen Erkan, ‘’Artan nüfusu beslemek için modern ıslah yöntemlerinin kullanılması şarttır. Son 20 yılda bitkisel üretimde %50 verim artışı sağlandı. Islahçılarımız dün olduğu gibi gelecekte de dünya tarımına yön vermeye devam edecektir.’’ ifadelerini kullandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı, iklim değişikliği ve nüfus artışının yol açtığı yeni gereksinimlerin karşılanması için tarım, tohum, yeni çeşitlerin geliştirilmesi ve bitki ıslahının önemine ve Akdeniz Üniversitesinin ve Ziraat Fakültesinin akademik çalışmalarına vurgu yaptı.
- Gıdanın Önemini Pandemi Döneminde Anladık
Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise, pandemi dönemini kapsayan süreç içerisinde tarım ve üreten toplumun önemini tüm insanlığın acı bir şekilde anladığına değindi
Yazıcı; “İki yılı aşkın süredir dünyanın başına bela olan pandemi dönemini yaşıyoruz. Ve herkes şunu gördü ki paranız, mülkünüz var ama hiçbirinden faydalanamıyorsunuz. Çünkü insanlığın yaşadığı olağanüstü durumlarda ona lazım olanın sadece gıda olduğunu gördük. Dışarı çıkıp imkânlarımızı kullanamadık ama yeme içmeye devam ettik. Biz bu acı tecrübeyi bir daha yaşamak istemiyoruz. Ancak Çin’den gelen duyumlara göre dünya büyük bir gıda krizine doğru gidiyor. Dolayısıyla üretmek zorundayız. Yaşadığımız coğrafya, bulunduğumuz stratejik pozisyon bizim kendimize yeten bir ülke olmamızı gerektiriyor. Öncelikle de tarımda kendimize yeten bir ülke olmamız lazım.
Bu yüzden bu şehre geldiğimde ve tohum firmalarını ziyaret ettiğimde çok mutlu oldum. Türkiye Tohumcular Birliğine dahil olan herkesi tekrar tekrar tebrik ediyorum. Türkiye’ye son 15-20 yıldır çağ atlattılar ve yetiştirilen birçok ürünün tohumunu şirketlerimiz sayesinde biz üretiyoruz.” dedi.
- Türk Tarımını Siz Geliştireceksiniz
Rusya-Ukrayna savaşının dünyada yarattığı gıda dengesizliğine vurgu yapan Vali Yazıcı; “Konunun ehemmiyetini biliyorsunuz, devam eden savaşta yaşanan gıda sorunları kendini aleni bir şekilde göstermeye başladı. Gençlerimiz bu durumun farkında ve çok güzel bir alan üzerine çalışmalar yapıyorlar. Türkiye’nin parmakla gösterilen üniversitelerinin birisinde eğitim alıyorsunuz. Burada ki ıslah çalışmaları, tohum fide veya diğer materyaller ileride size teslim edilecek. Siz geliştirecek, siz büyüteceksiniz. Türk tarımını, Türk tohumculuğunu dünyaya siz duyuracaksınız. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin bunu yapabileceğine inancım sonsuz. Bu güzel programı düzenledikleri için Akdeniz Üniversitesi’ne ve Türkiye Tohumcular Birliği’ne teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanı Sezgin Karadeniz ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılıcı Tarım ve Orman Bakanlığının tohumculuk, bitki ıslahı ve AR-GE konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü vefat eden Dr. Vehbi Eser’in hayatını ve çalışmalarını anlatan video gösterimi ile devam etti.
Moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan’ın üstlendiği Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Antalya Tarım AŞ. Islah Bölümü Müdürü Dr. Sinan Zengin’in konuşmacı olarak katıldığı ‘’ Bitki Islahının Ulusal Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilirliğindeki Önemi’’ konulu panel katılımcıların ve öğrencilerin ilgisiyle takip edildi.
Ardından BİSAB’ın da paydaşları arasında yer aldığı Mersin Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi ( Mersin AGROPARK) konusunda AGROPARK Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve AGROPARK Genel Müdürü Murat Hocagil konuşma ve sunumlarıyla bilgilendirmelerde bulundu.
BİSAB’ın eğitim ve yayın çalışmaları arasında yer alan 6 ciltlik Sebze Islahı serisinin tanıtımından sonra, esere telif ücreti dahi talep etmeden editörlük yapan, Prof. Dr. Kazım Abak, Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Prof. Dr. Şebnem Ellialtıoğlu ve Prof. Dr. Efdal Düzyaman’a plaket ile teşekkür edildi.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü ‘’Dr. Vehbi Eser Makale Yarışması’’nın sonuçlarının açıklanması ve dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam etti.
Yarışmada Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Merve Baş birinci, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Sulama Bölümünden Ece Yücel ikinci ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Ayşe Kökdemir ise üçüncü oldu.
Program, Akdeniz Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinden bölüm birincisi öğrencileri ile öğrencilere nezaret eden öğretim üyelerine plaket ve hediye takdim edilmesi ile son buldu.
11.05.2022 / Antalya