11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü coşkuyla kutlandı
Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 8.si düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü coşku ile kutlandı.
Bu yıl ki ana teması ‘’ Geçmişten Günümüze Bitki Islahı’’ olarak belirlenen ve aynı konuda düzenlenen panelle bilimsel içeriği ile de dikkat çeken Bitki Islahçıları Gününde, Türkiye’de bitki ıslahına emek veren kişi ve kurumlar ile üniversite temsilcilerine ödül ve plaket verildi.
Ayrıca BİSAB ve TÜRKTOB tarafından düzenlenen ‘’ Milli Tarım Projesinde Nasıl Bir Bitki Islahı ve Tohumculuk Olmalıdır’’ konulu yarışmada dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’ne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz, BİSAB Yönetim Kurulu Üyeleri, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü ve Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yazar, katılımcılara BİSAB hakkında kısasa bilgi verdi ve Türkiye’de bitki ıslahının tarihçesini anlattı.
BİSAB’ın en temel amaçlarından biri milli tohumculuk sektörünün gelişmesidir
BİSAB Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yazar, özetle şöyle konuştu; ‘’ 2000’li yıllardan itibaren özel sektör kurumları kendi ıslah programlarını yürütmeye başladı. BİSAB, 2017 yılı itibariyle üye sayısını 231’e çıkardı. Bu bizim için çok sevindirici bir rakamdır. BİSAB’ın en temel amaçlarından biri milli tohumculuk sektörünün gelişmesidir. Bizim milli tohumculuktan anladığımız, ülkemiz topraklarına düşen her tohumun Türk bitki ıslahçıları tarafından geliştirilmesi ve ülkemizin dünyanın tohumculuk üssü olmasıdır. ‘’
Yazar, özel sektör, kamu ve üniversite iş birliğinin bu amaca ulaşılması için en büyük gerekliliklerden biri olduğunu ve sektörün yetişmiş ıslahçıya ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Üniversitelerin bitki ıslahı ile ilgili derslere daha çok yer vermesi gerektiğini aktaran Yazar, BİSAB’ın en önemli faaliyetlerinden birinin de ıslahın önemini ulusal ve uluslararası platformlarda ve basında dile getirmek olduğunu söyledi.
BİSAB’ın kuruluşundan beri, 11 Mayıs gününü Bitki Islahçıları Günü olarak kutladıklarını hatırlatan BİSAB Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yazar, ‘’ Bitki Islahçıları Günü ile bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak istedik. Gerçek bilgileri paylaşmak istedik. Her yıl farklı bir konu ile düzenlediğimiz Bitki Islahçıları Günümüzün bu seneki ana temasını ‘’ Geçmişten Günümüze Bitki Islahı’’ olarak belirledik’’ dedi.
Daha sonra açılış konuşmalarına Türktob Başkanı Kamil YILMAZ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü ve Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı devam etti.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Prof. Dr. Fahri Altay ve Dr. Ercan Özkaynak’ın katıldıkları ‘’ Geçmişten Günümüze Bitki Islahı’’ konulu panel düzenlendi.
Panelin sonunda, Milli Tarım Projesi kapsamında Nasıl bir bitki ıslahı ve tohumculuk olmalıdır? konulu yarışmada dereceye giren üniversite öğrencilerine ödül verildi. Yarışmada birinciliği Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi İbrahim Çap, ikinciliği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Ali Özkul ve üçüncülüğü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi Süleyman Aslan alırken, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Ali Akın ve Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencileri Aynıgül Yılmaz ve Ahmet Sözeri teşvik ödülü almaya hak kazandı.
Programda ayrıca Türk bitki ıslahı ve tohumculuğa yaptıkları katkılarından dolayı Yüksel Tohum Tarım San. ve Tic. AŞ. adına Dr. Ercan Özkaynak’a, May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. adına Marka Müdürü Sercan Şenol ve Satış Müdürü Abdullah Taylan’a ve Olgunlar Tarım Enerji Ürt. Tic. Paz. Ltd. Şti.’den aynı zamanda TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten Miktat Olgun’a teşekkür plaketi verildi.
Aynı kapsamda şahıs olarak, Prof. Dr.Yalçın Kaya, Dr. Ercan Özkaynak ve Tuncay Çetinel’de plaketle ödüllendirildi.
11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlama programı panelistlere, akademisyenlere ve öğrencilere plaket ve ödüllerinin verilmesi ve ardından toplu halde yenilen yemekle son buldu.
ÖDÜLLÜ YARIŞMA SONUÇLARI
“Milli Tarım Projesi Kapsamında Nasıl Bir Bitki Islahı ve Tohumculuk Olmalıdır.” 1. İbrahim ÇAP, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fak. Tarımsal Biyoteknoloji Böl. 2. Ali ÖZKUL, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl. 3. Süleyman ASLAN, Namık Kemal Üniversitesi, Tarla Bitkileri Böl. TEŞVİK ÖDÜLLERİ: 4. Ali AKIN, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl. 5. Aynıgül Yılmaz ve Ahmet SÖZERİ, Sütçü İmam Üniversitesi, Bahçe Bit. Böl. Geçmişten Geleceğe Bitki Islahı konulu panel sunuları için linklelere tıklayınız. Bitki Islahçılarının Öncüsü Geçmişten Günümüze Bitki Islahı S. Ahmet BAĞCI